WNF vrijwilligersdag 2017

Op zondag 17 september vond de traditionele vrijwilligersdag van het Wereld Natuur Fonds plaats. Vrijwilligers van verschillende regioteams in heel Nederland reisden af naar Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Vanuit regioteam Haaglanden beleefden 11 vrijwilligers een gezellige dag! WNF vrijwilliger Eric deelt met jullie een mooi verslag.

Op weg naar Rhenen
Eric en Joyce die zich al meer dan 30 jaar voor het Wereld Natuur Fonds inzetten, zijn voor veel teamleden net als zorgzame en betrokken WNF ouders. Een aantal vrijwilligers reden daarom gezellig met Eric en Joyce mee.

Eric: De rit erheen leek aanzienlijk korter door het gezellig geklets onderweg.
Ruim op tijd kwamen wij aan in Rhenen, waar zich een rij van mede-vrijwilligers had gevormd voor de inschrijving. Dit verliep vlot, en even later stapten we het dierenpark binnen. Daar kon je op de foto, en tot onze grote verrassing was de fotograaf een good old friend en voormalig lid van ons team: Humphrey Watchman!”

Vrijwilligers: bedankt!
Na een hartelijk welkom met koffie, thee en gebak nam iedereen plaats op een tribune in een grote tent. De functie van de WNF vrijwilligersdag is om vrijwilligers te bedanken voor hun tomeloze inzet maar ook om de vrijwilligers te informeren. Bijvoorbeeld over de activiteiten die het Wereld Natuur Fonds wereldwijd organiseert, de successen die zijn behaald en welke acties er de komende tijd op stapel staan.

Eric: “Op dit moment is het Wereld Natuur Fonds volop bezig met de tijgercampagne (ca. 3900 exemplaren in het wild). Het streven is om dit aantal de komende jaren te verdubbelen. Dit werd heel mooi in beeld gebracht met het loslaten van een tijger in één van de beschermde gebieden in Oost-Siberië.”

Behaald succes Wereld Natuur Fonds
Dankzij inspanningen van het Wereld Natuur Fonds is de reuzenpanda niet langer een bedreigde diersoort maar staat hij op de ‘citeslijst’ vermeld als kwetsbaar. Hoewel we waakzaam moeten blijven op het beschermen van het leefgebied van de panda, is dit goed nieuws! De vrijwilligers genoten van een interessante en humoristische presentatie over de reuzenpanda door wildlife crime-expert, Christiaan van der Hoeven.

Eric: “Christiaan van der Hoeven liet een geluidsopname horen die gemaakt was in één van de pandareservaten. Je hoorde het gegrom en gebrul van twee mannetjes die streden om de gunst van een vrouwtje dat rustig wachtte tot de verliezer was afgedropen”

Vervolgens gaf José Kok, hoofd zoölogie van Ouwehands Dierenpark, de vrijwilligers meer inzicht hoe na jaren van intensieve onderhandelingen met de Chinese regering het gelukt was twee reuzenpanda’s voor een periode van 15 jaar te mogen lenen.

Eric :“Ook haar presentatie was doorspekt met grappen, kortom, een leuk en boeiend begin van een mooie dag.”

Bezoek aan Wu Wen en Xing Ya
Na de lunch was er voor de vrijwilligers alle gelegenheid het dierenpark te bekijken Vanzelfsprekend stond een bezoek aan het splinternieuwe pandaverblijf hoog genoteerd bij de vrijwilligers. Het verblijf is prachtig aangelegd, met veel oog voor het welzijn van de bewoners.

Eric: We waren al geïnformeerd over het gedrag van dit Chinese tweetal. ’s Ochtends, als de eerste portie bamboe wordt aangeleverd, schijnen ze heel actief te zijn. maar in de middag nemen Wu Wen en Xing Ya er hun gemak van, en wordt het in beide – van elkaar gescheiden – verblijven een echte panda-hangplek. Dat hebben we kunnen zien. Op een gegeven moment tilde één van de dieren een achterpoot op, wat voor enig optimisme onder het publiek zorgde, maar blijkbaar wilden beide dieren hun energie sparen, dus andere bewegingen werden in het pandaverblijf niet meer waargenomen. Maar het blijft mooi!”

Een geslaagde dag
Voor Eric was het, ondanks dat hij ruim twee jaar in deze dierentuin heeft gewerkt, een ontdekkingstocht, want er waren voor hem slechts hier en daar wat herkenningspunten. Sinds 1978, het jaar waarin hij naar Den Haag vertrok, is dit park op de meeste plekken flink ‘op de schop’ gegaan, maar wel met een mooi resultaat. Aan het eind van de middag werd de borrel geserveerd, met lekkere snacks, en een heuse puntzak friet met mayonaise.

Eric: “Een mooie vrijwilligersdag, zoals gebruikelijk met zorg voorbereid en uitgevoerd door de kanjers van de vrijwilligers-unit in Zeist. We kijken al weer uit naar de volgende!”

Voor meer foto’s van de vrijwilligersdag:
https://tinyurl.com/yax7u3zb

Lijkt het jou leuk om ook vrijwilliger te worden bij WNF Regioteam Haaglanden? Of wil je meer informatie over ons regioteam? Stuur een e-mail naar : haaglanden@wnfregioteam.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *