Helden uit de regio Haaglanden: Cees de Vos

In de serie Helden uit de regio Haaglanden: Cees de Vos, nieuwe teamcoördinator WNF regioteam Haaglanden en opvolger van Jennifer Peters die bijna 6 jaar met bezieling de functie heeft vervuld en gelukkig nog bij WNF betrokken blijft als adviseur van het fondsenwervingsteam, want ze is een geweldige vrijwilliger.

Waarom werd je als vrijwilliger actief voor het Wereld Natuur Fonds?
Het was zijn oom Jaap geboren in Bandoeng (voormalig Nederlands-Indië), in wiens voetsporen Cees nu treedt. ‘Oom Jaap richtte het WNF Comité Zoetermeer op. Hij had in Indonesië de ongerepte natuur, die nu in zo’n hoog tempo achteruit gaat, nog meegemaakt. Zijn passie om de natuur te beschermen was aanstekelijk. Jaaps kleindochter maakte van natuurbehoud zelfs haar werk. Ook bij mij is dat zaadje om iets voor de natuur te betekenen, geplant. Nu ik gepensioneerd ben, heb ik meer tijd om mij voor het Wereld Natuur Fonds in te zetten. Toen Jennifer mij vroeg of ik haar wilde opvolgen als teamcoördinator van WNF Regioteam Haaglanden was ik blij verrast.’

Wie en wat hoop je als teamcoördinator van WNF Regioteam Haaglanden te bereiken?
‘Ik hoop vooral iedereen te bereiken. De eerste stap is mensen bewust te maken welke problemen er spelen met betrekking tot de natuur en de gevolgen van klimaatverandering. De tweede stap is mensen te activeren. Zo organiseerden wij met de medewerkers van BMW  voor de tweede keer een Beach Cleanup op het strand. Met eigen ogen zagen de medewerkers hoeveel plastic er op het strand ligt. Plastic dat in zee zou verdwijnen, als zij het niet hadden opgeruimd. Deze vorm van participatie is belangrijk. Dat plastic soep een groot gevaar is voor dier en mens, doet het besef groeien dat gedragsverandering noodzakelijk is. Wijzelf kunnen de natuur beschermen door bijvoorbeeld minder plastic te gebruiken en energie te besparen om onze ecologische footprint te verkleinen.  

Als je jouw leefstijl vergelijkt met 20 jaar geleden. Wat heb je veranderd om duurzamer te leven? Zijn er nog wel eens guilty pleasures?
‘In het verleden heb ik gerookt. Vroeger was het gebruikelijk om peuken ‘netjes’ in het zand te begraven. Dat heb ik ook gedaan. Sigarettenfilters zijn echter slecht voor het milieu. Het filter bestaat grotendeels uit plastic. Een enkele sigarettenfilter vervuilt wel 8 liter water en er komen giftige stoffen in zee terecht. We hebben vaak geen idee hoe schadelijk ons gedrag is, voor onszelf en de planeet. Wist je bijvoorbeeld dat voor de productie van 1 kilo rundvlees 15000 liter water wordt gebruikt? Ik eet nu zelden tot nooit vlees, terwijl vlees vroeger vanzelfsprekend bij de hoofdmaaltijd hoorde. Soms als ik uiteten ga, eet ik vlees. Dan heb ik heb ik het weer eens geproefd maar missen doe ik het niet. Het is ook een kwestie van mentaliteitsverandering. Dat is precies waarom de WNF-boodschap zo hoopvol is. Door bewustwording en gedragsverandering kunnen wij allemaal het verschil maken voor de toekomst van onze planeet!’

Als je werkte als WNF-Ranger. Voor welk WNF-project/dier in welk land zou jij je dan inzetten? Waarom dit dier/project?
‘Ik zou mij inzetten voor een WNF-project om de Afrikaanse neushoorn te beschermen. Door voorlichting en educatie zou ik willen bereiken dat er geen vraag meer is naar de hoorn van de neushoorn. Als de jacht naar neushoornhoorn stopt kunnen neushoorns veilig leven, en is bescherming niet meer nodig. Neushoorns zijn al 60 miljoen jaar op aarde. Helaas wordt de neushoorn met uitsterven bedreigd. Dat mag niet gebeuren! Wanneer het om natuurbescherming gaat, zijn campagnes met schattige dieren, zoals de panda, succesvol. De neushoorn is een stuk minder aaibaar. Daarom kies ik juist voor dit dier.’

 Wat is jouw favoriete natuurplekje in de regio Haaglanden? Waarom?
‘Ik ben het liefst te vinden in de duinen en aan de kust in onze hele regio. In mijn vrije tijd loop ik samen met andere vrijwilligers vaak langs het Katwijkse strand om aangespoeld plastic en afval op te ruimen. Wandelen in de duinen vind ik heerlijk. De natuurveranderingen per seizoen zijn er prachtig. Je merkt hoe het duin leeft. Dit natuurgebied is ook een belangrijk werkgebied voor het Wereld Natuur Fonds. We organiseren er veel van onze activiteiten, zoals het eerdergenoemde strandjutten maar ook fotografieworkshops in de duinen. Mens en natuur hebben elkaar nodig.’

Heb jij een anekdote over hoe jij de boodschap van het WNF uitdraagt in jouw omgeving?
‘Ik maakte deze zomer een fietstocht door Zeeland. We bezochten vrienden die er op een camping verbleven. Er was een pluktuin aanwezig met prachtige bloemen. Tot mijn grote schrik vertelde de beheerster van de pluktuin dat de bloemen aan het einde van het seizoen met gif werden doodgespoten. Ik legde haar uit dat insecten en vogels door het gif zouden sterven. De beheerster leek echter niet onder de indruk. Maar er zijn hier toch genoeg insecten en vogels? Mensen beseffen niet dat het spuiten van gif gevolgen heeft voor het gehele ecosysteem op land en in zee.

Zie je iets in je omgeving dat anders kan?
‘Durf dan vragen te stellen en informatie te delen. Zo kun je elkaar activeren kritisch na te denken. We zijn allemaal ambassadeurs voor het behoud van deze wereld.’

Sprookjesachtig Lapland. Een magische foto gemaakt door Cees de Vos.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *