Wist je dat een sneeuwluipaard tot 15 meter kan springen?

Sneeuwluipaard

Dit winterdier met prachtige vacht doet dat om zo zijn prooi te verrassen. Hij besluipt graag zijn prooi en is een opportunist. Wat hij makkelijk kan vangen eet hij. Konijnen maar ook grotere dieren als herten en, yakkalveren. Grotere dieren kan hij vervolgens een paar dagen mee doen.

Slim inspelen op de kou
Overdag is hij actief en ’s nachts houdt hij zich schuil in een hol dat enige bescherming biedt tegen de kou.
Ook zijn staart gebruikt hij tegen de kou. Die staart is erg lang, bijna net zo lang als zijn lijf (75-90%). Handig! Want daarmee kan hij zijn neus en bek beschermen als een sjaal. Die staart geeft hem uiteraard ook een beter evenwicht. Zijn grote harige poten functioneren als sneeuwschoenen, zoals die van de lynx.

Leefgebied sneeuwluipaard

Sneeuwluipaarden worden ook wel eens sneeuwpanters genoemd. Ze komen voor in Azië, maar helaas zijn deze prachtige dieren enorm bedreigd.

Communicatie via lijf en geur
Op diverse manieren communiceren ze met elkaar. Met zijn lange staart kan hij zijn stemming aangeven, door met hun kop en hals tegen elkaar aan te wrijven laten ze de ander weten dat ze vriendschappelijk gezind zijn.
Wanneer ze hun bek wijd open en doen en hun hoektanden ontbloten wil hij zich aan verdedigen, maar als ze hun bek opendoen en geen hoektanden tonen en hun neus rimpelen zijn ze opgewonden.
Sneeuwpanters communiceren ook met behulp van geur. Zo sproeien ze urine, wrijven met de kop tegen boomstammen of laten krabsporen achter. Dat gebeurt vooral tijdens het paarseizoen om andere mannetjes uit de buurt te houden.

bron: Wereld Natuur Fonds – WWF
– https://www.wnf.nl/dieren/dierenbieb-zoogdieren/sneeuwluipaard.htm#

© Ellen Bouwhuis, vrijwilliger WNF Regioteam Haaglanden

Laat gerust jouw aanvulling of opmerking achter onder dit weetje. Wij ontvangen graag feedback!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *