Wist je dat een gewei van een rendier 20 kilo kan wegen?

Rendier

Rendieren zijn de trouwe metgezel van de Kerstman. Ze kunnen enorme hoeveelheden gewicht trekken. Tot 135 kilo. Ze zijn de enige hertensoort waarbij zowel de mannetjes als de vrouwtjes een gewei dragen. Het gewei van de mannetjes is wel groter dan dat van de vrouwtjes. Mannen gebruiken het voor gevechten, vrouwtjes om jongen mee te beschermen.
Ze komen in Amerika, Europa en Azië voor en eten graag gras, kruiden, mos, korstmos en paddenstoelen.

Leefgebied rendieren

Bescherming tegen de kou
Rendieren hebben een ondervacht van donsharen en een bovenvacht van holle dekharen. Zelfs onder de staart, op en onder de snuit en aan de binnenkant van de oren heeft het rendier haren. Zo krijgt hij het in ieder geval niet koud! Het rendier verhaart twee keer per jaar. Na de verharing in het voorjaar krijgt het rendier zijn grijsbruine zomervacht. De wintervacht is meer grijswit van kleur. Een rendier wordt geboren met natuurlijke sneeuwschoenen. Zijn voeten zijn zo breed dat hij zonder moeite over de sneeuw kan lopen. Plukken haar onder zijn poten zorgen ervoor dat hij niet uitglijdt op het ijs.

Communicatie
Tijdens het lopen maken de pezen van de poten een klikkend geluid. Hierdoor kunnen rendieren elkaar in het donker volgen en blijft de kudde bijeen.

bron: Wereld Natuur Fonds – WWF
https://www.wnf.nl/dieren/dierenbieb-zoogdieren/rendier.htm

© Ellen Bouwhuis, vrijwilliger WNF Regioteam Haaglanden

Laat gerust jouw aanvulling of opmerking achter onder dit weetje. Wij ontvangen graag feedback!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *