Wist je dat het prieelvogelmannetje een vrouwtje niet versiert met zijn mooie verenpak maar door een kleurrijk nest te bouwen?

Prieelvogel

In het dierenrijk hebben mannetjesvogels uiteenlopende versiertechnieken om een vrouwtje het hof te maken. De mannelijke paradijsvogel maakt bijvoorbeeld gebruik van zijn bijzondere borstveren, die van kleur veranderen tijdens de paringsdans. Maar ook zonder spectaculair uiterlijk kun je een partner vinden. De prieelvogel bouwt voor het vrouwtje een prieel.

Bouwen van een prieel
Het prieel is gemaakt van takjes en blaadjes. Het prieelvogelmannetje verzamelt glimmende en kleurrijke voorwerpen om het bouwwerk en de omgeving mee te versieren. Dit kunnen onder andere schelpen, bessen, bloemen en glimmende vleugels van torren zijn. Eigenlijk kan hij alles wel gebruiken. Ook door de mens gemaakte voorwerpen zoals, flesdoppen, rietjes en glas. De vorm en de kleur van de voorwerpen zijn voor prieelvogels van belang. Elk prieelvogelmannetje maakt zijn eigen unieke bouwwerk. Hij besteedt veel tijd aan het bouwen van een prieel. Tussen de 2 en 4 maanden.

Prieelvogel

Versiergedrag
Als het prieel klaar is, gaat het mannetje voor zijn prieel staan en maakt al zingend een verleidingsdans voor het prieelvogelvrouwtje. Dit wordt in de natuur baltsen genoemd. Het vrouwtje vergelijkt de prielen van verschillende mannetjes en kiest het prieel dat zij het mooiste vindt. Daarna paren het mannetje en vrouwtje in het prieel. Slechts één op de 30 mannetjes paart daadwerkelijk met een vrouwtje. Tussen prieelvogelmannetjes bestaat daarom een harde concurrentiestrijd. Ze deinzen er niet voor terug om elkaars prieel te vernielen. Het vrouwtje, bouwt na de paring een nest waarin ze haar eitjes legt. Ze zorgt alleen voor de kuikens, terwijl het prieelvogelmannetje een nieuw prieel bouwt om een ander vrouwtje te versieren.

Leefgebied
De prieelvogel komt voor in Australië en Nieuw-Guinea. Er bestaan wel 20 soorten die hoofdzakelijk voorkomen in vochtige tropische bossen, waar zij vruchten en insecten eten.

Leefgebied van de prieelvogel

True Blue, baby I love you
Een niet schuwe prieelvogelsoort is de satijnblauwe prieelvogel. Hij komt alleen voor in Oost-Australië. Op de bosbodem bouwt hij een nest van takjes die hij zwart maakt met een mengsel van speeksel, vruchten en houtskool. Hij verzamelt zoveel mogelijk blauwe voorwerpen om het vrouwtje te imponeren. Als hij die niet kan vinden, steelt hij ze desnoods van een ander prieelvogelmannetje. De satijnblauwe prieelvogel heeft een breed repertoire aan vogelgeluiden. Ook kan hij geluiden van andere vogelsoorten, potentiele roofdieren en zelfs mensen imiteren!

Bedreigde diersoort
Door zijn grote verspreidingsgebied wordt de prieelvogel niet als een bedreigde diersoort beschouwd. Toch kan illegale houtkap het voortbestaan van de prieelvogel bedreigen omdat zijn leefgebied steeds kleiner wordt.

Bronnen:
1. https://www.nu.nl/wetenschap/2403367/paradijsvogel-verleidt-vrouwtje-met-spiegelveren.html
2. https://www.ivn.nl/afdeling/ivn-natuur-in-amsterdam/vogels-met-verzamelwoede
3. https://www.nu.nl/wetenschap/2719889/prieelvogel-lokt-vrouwtje-met-optische-illusie.html
4. http://www.natuurinformatie.nl/nnm.dossiers/natuurdatabase.nl/i002735.html
5. https://weekend.knack.be/lifestyle/maatschappij/video-de-grootste-verleider-in-de-dierenwereld/article-normal-533437.html?cookie_check=1549870572
6. http://birdlife.org.au/bird-profile/satin-bowerbird
7. Onder dieren: Voor een diervriendelijkere wereld, Ton Lemaire, p. onbekend.


© Angela Bolhuis, vrijwilliger WNF Regioteam Haaglanden

Laat gerust jouw aanvulling of opmerking achter onder dit weetje. Wij ontvangen graag feedback!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *