Helden uit de Regio Haaglanden: Gideon Bours

In de serie Helden uit de regio Haaglanden: Gideon Bours, sinds 2016 vrijwilliger bij het Actieteam WNF Haaglanden. Gideon heeft sindsdien bij uiteenlopende activiteiten geholpen, zoals het staan op de Tong Tong Fair, de Haai-tea-actie (een leuke en leerzame middag over haaien) en het begeleiden van een groep WNF-Rangers tijdens een vleermuisexcursie in het Haagse Bos.

Afgelopen jaar voerde het Wereld Natuur Fonds actie voor de tijger. Voor welke bedreigde diersoort zou jij actie willen voeren?
Er mag wat mij betreft meer aandacht komen voor het lot van de leeuw. Er zijn nog twee soorten in het wild, de Afrikaanse leeuw en de Aziatische Leeuw. De leeuw wordt sterk in haar voorbestaan bedreigd door stroperij (botten worden bijvoorbeeld gebruikt in “traditionele” Chinese medicijnen), trophy hunters en afname van het leefgebied. Het is noodzakelijk dat er meer bewustzijn wordt gecreëerd voor het lot van de leeuw.

Heb jij een anekdote over hoe jij de boodschap van het WNF uitdraagt in jouw omgeving?
Ik vertel graag over mijn reizen door Maleisië, Borneo en Thailand. Dat de directe confrontatie met de enorme ontbossing omwille van de palmolie-industrie er substantieel aan heeft bijgedragen dat ik vrijwilligerswerk voor het WNF ben gaan doen. Het mantra “geef de aarde door” is iets wat ik volledig onderschrijf en graag uitdraag.

Wat voor activiteit zou je graag willen dat WNF Haaglanden organiseert?
Ik vind het heel positief dat het WNF gastlessen organiseert om kinderen op jonge leeftijd kennis te laten maken met het WNF en waar de organisatie voor staat. Wellicht is het een idee om kinderen op een leuke en leerzame wijze te leren hoe zij kunnen bijdragen aan een duurzamere wereld. Wat dacht je bijvoorbeeld van een kookles, waar er uitsluitend vegetarisch wordt gekookt. Zo leren kinderen op jonge leeftijd dat gerechten zonder vlees ook erg lekker en voedzaam kunnen zijn, en dat het eten van vlees niet meer de norm moet zijn.

Wat is jouw favoriete natuurplekje in regio Haaglanden?
Er zijn zoveel mooie plekken. Ik ben zelf woonachtig in de Vruchtenbuurt in Den Haag, en ik ben vooral gek op het stuk bij de Laan van Poot in de Vogelwijk. Hier loop je door een stuk bos zo de duinen in naar zee.


 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *