Wist je dat de blauwe pijlgifkikker uitsluitend in een geïsoleerd savannegebied in Suriname voorkomt?

Blauwe pijlgifkikker

Knalblauw
De natuur kent een enorme variatie aan kleuren die in de natuur een functie hebben. Het lijfje van de  blauwe pijlgifkikker is helemaal blauw. Deze kleur wordt door andere diersoorten herkend als giftig. Op zijn rug heeft de blauwe pijlgifkikker zwarte stipjes die steeds groter worden. Deze stipjes dienen als camouflage. Elke kikker heeft een uniek stipjespatroon. De blauwe pijlgifkikker is ongeveer tussen de 3 en 5 centimeter lang.

Leefgebied
De blauwe pijlgifkikker komt alleen voor in het natuurreservaat Sipaliwini. Dit is een geïsoleerd bosgebied omringt door savanne in het zuiden van Suriname. Het is er vochtig en warm met overdag een temperatuur tussen de 22 en 27 graden. Je vindt de kikker in de buurt van beken en onder mos bedekte rotsen. De blauwe pijlgifkikker is een endemische diersoort. Dit betekent dat hij alleen in dit gebied voorkomt en nergens anders ter wereld.

Leefgebied blauwe pijlgifkikker

Hoe maakt de blauwe pijlgifkikker gif aan?
Een volwassen blauwe pijlgifkikker is erg giftig. Via de klieren in zijn huid scheidt hij gif uit wanneer hij bedreigd en aangeraakt wordt. Het gif maakt de pijlgifkikker niet zelf aan maar hij haalt het waarschijnlijk uit zijn voedsel, bestaande uit kevers en mieren. Deze insecten halen de gifstoffen op hun beurt uit de planten die zij eten.

Gevaarlijk voor mens en dier
Aanraking met het gif betekent een snelle dood voor roofdieren omdat het gif direct het zenuwstelsel en de spieren aantast. Voor de mens is de blauwe pijlgifkikker ook gevaarlijk wanneer het gif in de bloedbaan terecht komt.

Zorgzame kikkerouders
Nadat het vrouwtje de eitjes op een vochtige bosbodem heeft gelegd in het territorium van het mannetje, begint hun ouderlijke zorg meteen. Zowel het kikkermannetje als kikkervrouwtje houden de eitjes vochtig en bewaken de eitjes totdat ze zijn uitkomen. Daarna brengt het kikkermannetje de kikkervisjes naar een beschut plekje, bijvoorbeeld in de kelk van een bromelia of een met water gevuld bladoksel. Ieder kikkervisje krijgt zodoende zijn eigen kleine waterpoel. Het kikkervisje houdt zich tijdens het transport vast aan de kleverige huid van het kikkermannetje. Het kikkervrouwtje voert de kikkervisjes onbevruchte eitjes.

Bedreigde diersoort
In het wild levende blauwe pijlgifkikkers zijn erg zeldzaam. Helaas wordt deze diersoort bedreigd als gevolg van houtkap in het savannegebied en de illegale handel in pijlgifkikkers.
Niet alleen de mens vormt een bedreiging. De blauwe pijlgifkikker leeft in zo’n klein leefgebied dat een savannebrand, als gevolg van droogte, de soort in één klap kan doen uitsterven. Ook een schimmelinfectie die het immuunsysteem van de blauwe pijlgifkikker uitschakelt, bedreigt zijn voortbestaan.

Bronnen:
1) http://www.wrmmagazine.nl/blauw-in-gezegden/

2) https://www.wnf.nl/dieren/dierenbieb-amfibieen/blauwe-pijlgifkikker.htm

3) https://natuurwijzer.naturalis.nl/leerobjecten/blauwe-pijlgifkikker

4) https://www.volkskrant.nl/wetenschap/afblijven-het-opeten-van-dit-beestje-kan-leiden-tot-een-snelle-dood~b3966878/

5) http://www.torontozoo.com/ExploretheZoo/AnimalDetails.asp?pg=473

6) https://newscientist.nl/nieuws/schimmel-schakelt-kikkerafweer-uit/

© Angela Bolhuis, vrijwilliger WNF Regioteam Haaglanden

Laat gerust jouw aanvulling of opmerking achter onder dit weetje. Wij ontvangen graag feedback!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *