Wist je dat genetisch gezien de orang-oetan voor 96,7% gelijk is aan de mens?

De orang-oetan is een mensaap met een roodbruine vacht. ze leven graag hoog in de bomen van het oerwoud. Hun naam betekent dan ook ‘bos-mens’.

Water drinken via zijn vacht
Orang-oetans vinden in de bomen hun eten: vruchten, blaadjes, insecten en in tegenstelling tot ons houden ze enorm van de ‘stinkende’ doerian vrucht. Om water te drinken, hoeven ze de boom niet uit. De orang-oetan doopt de haren van zijn pols in een plasje water in een holle boom of plas. Daarna slurpt hij het water uit zijn vacht. De Borneose orang-oetan komt vaker op de grond dan zijn Sumatraanse soortgenoot. Waarschijnlijk omdat er op Borneo geen tijgers leven. Als hij zich ergert kan hij gericht uit een boom plassen, bijvoorbeeld als mensen hem proberen te spotten in de jungle.

Leefgebied orang-oetan
Leefgebied orang-oetan

Heel slim
Genetisch gezien is de orang-oetan voor 96,7% gelijk aan de mens. Ze zijn wel 7x sterker dan wij. Hun ogen en oren zitten op dezelfde plek, ze hebben een sterk gebit en zijn heel slim. Ze kunnen tot wel 1000 planten en vruchten onthouden, bijvoorbeeld planten die de orang-oetan in zijn slaapnest verwerkt om insecten af te stoten. Ze gebruiken stokjes om vruchtvlees uit een vrucht te peuteren en een groot blad als paraplu.

Bedreigde diersoort
Door het kappen van palmen voor palmolie en bosbranden is de hoeveelheid oerwoud en dus het leefgebied van de orang-oetan sterk afgenomen in Indonesië, en is het aantal orang-oetans sterk achteruitgegaan. In Indonesië is het een statussymbool om ze als huisdier te houden en worden jonkies dus gevangen genomen. Ze planten zich bovendien niet snel voort. De draagtijd van een orang-oetan is, net als bij mensen, negen maanden. Gewoonlijk wordt er maar één jong geboren. De vrouwtjes kiezen voor de mannen met de grootste wangflappen.


©Foto http://www.orangutanrescue.nl

Om de orang-oetan extra te helpen geven onze WNF-vrijwilligers van het educatieteam binnenkort verschillende gastlessen op basisschool Essesteijn in Voorburg. De school organiseert deze maand een boekenmarkt waarvan de opbrengst naar het Wereld Natuur Fonds gaat om de orang-oetan te helpen. ?

Bronnen:
http://www.orangutanrescue.nl/background/de-orang-oetan/
https://www.wnf.nl/dieren/dierenbieb-zoogdieren/borneose-orang-oetan.htm
http://www.monkeybusiness.nl/rode-lijst/

© Ellen Bouwhuis, vrijwilliger WNF Regioteam Haaglanden

Laat gerust jouw aanvulling of opmerking achter onder dit weetje. Wij ontvangen graag feedback!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *