Helden uit de Regio Haaglanden: Ellen Bouwhuis

In de serie Helden uit de regio Haaglanden: Ellen Bouwhuis, sinds 2017 vrijwilliger bij het PR & Communicatieteam van WNF Haaglanden. Ellen was als tiener al WNF Ranger en maakt tegenwoordig tijd vrij om naast haar functie als online adviseur bij een overheidsinstantie activiteiten voor WNF Haaglanden te promoten.

Helden uit de regio Haaglanden

Waarom zet je je namens het Wereld Natuur Fonds in voor de bescherming van de natuur?
Als WNF Ranger ontdekte ik al snel dat dieren, bloemen en planten niet alleen geweldig mooi zijn, maar ook dat we heel veel van de natuur kunnen leren. De term die hiervoor gebruikt wordt is biomimicry. Zo hebben slimme mensen een voorbeeld genomen aan de specht: Hoe komt het dat een specht nooit hoofdpijn krijgt terwijl hij de hele dag met zijn snavel op bomen loopt te tikken? Onderzoek daarnaar heeft geleid tot veilige schokdempers in auto’s. Een ander voorbeeld is nanotechnologie, dat zijn basis vindt (voor een deel althans) bij het observeren van vlinders die in de regen kunnen blijven vliegen omdat regendruppels heel gericht van hun vleugels vallen. Ik vind dat wonderlijk!

Wat voor activiteit zou je graag willen dat WNF Haaglanden organiseert?
Ik houd van seizoenswisselingen en de manier waarop planten en dieren daarmee omgaan. In de herfst kun je bijvoorbeeld mannetjes herten horen die indruk willen maken op de vrouwtjes. Burlen wordt dat genoemd. Dat zou ik graag een keer ervaren. Wist je dat deze liefdesverklaring niet alleen op de Hoge Veluwe te beleven is maar ook in het Haagse Bos, in Koekamp? We kunnen vast samen met Staatsbosbeheer en Kidsproof een activiteit over burlende herten organiseren!

Heb je een anekdote over hoe je de boodschap van het WNF uitdraagt in jouw omgeving?
Mensen in mijn omgeving weten dat ik geen vlees eet, geen auto en geen kinderen heb en met de verkiezingen links stem omdat ik geef om onze planeet. Daar heb ik ook regelmatig gesprekken over met vrienden en familie.

Bij bedreigde diersoorten denken we aan de orang oetang en de neushoorn. Voor welke bedreigde diersoort zou jij actie willen voeren?
Ik zou actie willen voeren voor de pangolin, ook wel bekend als het schubdier. Sinds de film “Fantastic Beasts” (2016) kennen steeds meer mensen dit bijzondere geschubde diertje dat zich kan oprollen als een bal. Helaas worden ze extreem veel gesmokkeld. Dat weet ik door een CITES campagne die vanuit mijn werk werd opgezet en waarbij smokkelaars van de pangolin zelfs op Schiphol werden opgepakt.

Wat is jouw favoriete natuurplekje in regio Haaglanden?
Ik ben echt groot fan van het Haagse bos. En ik hoop er dus dit najaar burlende herten te horen. Heb je ook interesse? Laat het me weten, dan kom je op de shortlist voor wanneer we een activiteit organiseren!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *