WWF op school: Basisschool Essesteijn

WWF-vrijwilligers van het Educatieteam geven gastlessen op basisscholen over verschillende WWF-thema’s gericht op de bescherming van onze aarde en de bedreigde diersoorten die er leven. Maar basisscholen nemen ook met ons contact op. We ontvingen van Basisschool Essesteijn in Voorburg, vorig jaar een e-mail omdat zij op zoek waren naar posters en promotiemateriaal van het Wereld Natuur Fonds. De school en de oudervereniging wilden namelijk een kinderboekenmarkt organiseren om met de opbrengst daarvan de orang-oetan in Borneo te beschermen. Wat een geweldig initiatief!

Voorafgaand aan de boekenmarkt zijn er door onze vrijwilligers verschillende gastlessen over de orang-oetan gegeven. Onze pandabeer kon zijn geluk niet op. Hij mocht een fantastisch bedrag van € 701 voor het orang-oetanproject in ontvangst nemen. Met Marilyn Waanders, actief binnen de oudervereniging van Essesteijn, blikten we terug op een zeer geslaagde samenwerking en stelden haar een aantal vragen.

Met de boekenmarkt is het geweldige bedrag van € 701 opgehaald voor het orang-oetanproject van het WWF in Borneo. Waarom hebben Basisschool Essesteijn en de Oudervereniging voor dit project gekozen?
We zochten iets dat de kinderen zou aanspreken, waar ze warm voor zouden lopen. Het Wereld Natuur Fonds is een bekende en betrouwbare organisatie. We hebben gekeken naar de verschillende projecten waar we aan konden bijdragen en daar sprong de aaibare orang-oetan voor ons uit.

Jullie reageerden ook enthousiast op het aanbod om gastlessen in de klas te geven over de orang-oetan. Wat vonden de kinderen het leukste aan de gastles? 
Het allerleukste vonden ze dat de gastdocent de orang-oetans ook zelf in het wild had gezien (echt ontmoet, wow!).

Wat hebben jullie als volwassenen van de gastles geleerd? 
Wij hebben zelf geen gastles bijgewoond. Wat we er vooral van hebben geleerd, is dat het inroosteren van de lessen op een wat grotere school zoals de onze, best een complexe klus is.


Welke onderwerpen waar WWF zich mee bezig houdt leven onder de kinderen? Focussen de kinderen zich bijvoorbeeld erg op dierenwelzijn? Of juist het milieu of klimaatverandering?
Kijk naar de actualiteit, daar houden kinderen zich ook vaak mee bezig. Dus nu de plastic soep en het klimaat. Ook aaibare onderwerpen doen het natuurlijk altijd goed. Het was geweldig dat WWF Regioteam Haaglanden zoveel promotiemateriaal zo snel kon leveren (grote apen om de boel aan te kleden, bijvoorbeeld). Daardoor gaat het onderwerp ook direct meer leven bij de kinderen.

Vanaf april voert WWF actie om het plastic soep-probleem in onze oceanen aan te pakken. Er zullen op basisscholen gastlessen worden gegeven over plastic soep. Zou je andere scholen aanraden om een gastles bij WWF Regioteam Haaglanden aan te vragen? Zo ja, waarom?
Ja, natuurlijk! De samenwerking was erg prettig en we waren onder de indruk van de kwaliteit en de snelheid waarmee jullie op onze ideeën insprongen. De WWF-vrijwilligers die wij hebben ontmoet, zijn zo ontzettend enthousiast en weten dat over te brengen in de klas. We waren ook erg blij met de levensgrote panda waar veel kinderen mee op de foto zijn gegaan.

WWF op school

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *