Interview: Hoe CanalCups strijdt voor schone Leidse grachten

Dat de plastic soep een gigantisch probleem is hoeven we je waarschijnlijk niet uit te leggen als je dit interview gaat lezen. Wegwerp plastic staat hoog op de actiepuntenlijst van WWF én Operatie Jonas. Wil je ook iets doen tegen het plastic probleem? Kom plastic vissen op 28 april! Kijk voor meer informatie op Operatiejonas.nl en onze Facebookpagina. Aansluitend zal er die middag een lezing gegeven worden door CanalCups. Ook CanalCups maakt zich hard voor minder wegwerp plastic. Een introductie en verdieping met Auke-Florian Hiemstra.

Canal Cups

Auke-Florian van CanalCups in actie tijdens een ‘priksafari’

Hoi Auke-Florian, vertel eens in het kort wat CanalCups inhoudt

“CanalCups is een actiegroep die strijdt tegen plastic wegwerp bekers op evenementen in Leiden. We richten ons voornamelijk op 3 oktober. Om ons doel te bereiken plaatsen we één jaar lang elke dag één beker op Instagram om het plastic soep probleem in de Leidse grachten zichtbaar te maken.”

Hoe en wanneer zijn jullie begonnen met CanalCups?

“Twee weken na 3 oktober vorig jaar ging ik met twee vrienden kanoën op de grachten. Tijdens het kanoën kwamen wij nog steeds duizenden wegwerp bekertjes tegen, terwijl de gemeente de grachten al ‘schoongemaakt’ had. Dit waren dus eigenlijk ‘schone’ grachten. We hebben in een paar uur 2500 bekertjes uit de grachten gehaald. Zo bizar! We hebben de bekers niet allemaal weggegooid, maar besloten 1000 bekertjes te gebruiken als ‘bewijs’. We hebben ze bewaard en gefotografeerd. Hier is CanalCups uit ontstaan. We willen hiermee echt een statement maken.”

Wat zijn jullie doelen?

“Dat de grote evenementen in Leiden geen plastic wegwerp bekertjes meer gebruiken. ‘Weg met de wegwerpbeker’ zeg maar. Het gekke is, is dat er bij kleine feestjes in Leiden al herbruikbare bekers worden gebruikt. Maar bij de grote feesten is het blijkbaar te moeilijk om aan het milieu te denken. Dit zijn juist dé feesten waar je een grote slag kunt slaan. Tevens zijn veel mensen al gewend om op festivals uit herbruikbare bekers te drinken. Dit moet voor de gemeente Leiden toch ook op korte termijn te organiseren zijn.”

Hoe belangrijk is het om aandacht te besteden aan de hoeveelheid plastic?

“Heel erg belangrijk. Het plastic dat we hier weggooien, heeft een heel belastend effect op de natuur elders. Zo is er bijvoorbeeld een maand na het starten van ons project een walvis aangespoeld in Indonesië, met onder andere meer dan 100 plastic bekertjes in zijn maag. Echt precies dezelfde bekertjes als die wij hier gebruiken met 3 oktober. Dat kwam echt als een mokerslag binnen. Dat de natuur zo te lijden heeft onder iets wat je gebruikt op een feestje.”

Canal Cups

Foto’s van de ‘vangst’ worden op Instagram gedeeld ter bewustwording

Wat zijn de grootste obstakels waar jullie tegenaan lopen tijdens jullie project CanalCups?

“De politieke traagheid en stroperigheid. Het duurt al 20 jaar om in Leiden van plastic wegwerp bekertjes naar eco-bekers te gaan. Elk jaar zeggen de politici en de gemeente dat de herbruikbare beker komt, maar die is er nog steeds niet. Tijdens onze expositie hebben we zelfs een speciale dag georganiseerd voor de politici en wethouders. We zijn dus wel met ze in gesprek, maar de gemeente heeft bijvoorbeeld nog nooit gereageerd op Instagram. We begonnen als een paar studenten, maar inmiddels zien steeds meer burgers en bedrijven het probleem van plastic bekers in de grachten. We roepen de gemeente Leiden dus op om snel in actie te komen. Alleen gezamenlijk kunnen we dit probleem oplossen. Herbruikbare bekers op grote festivals is een noodzakelijke stap. Een ander probleem is dat Leiden relatief schone grachten heeft. Als je iets in de gracht gooit, kan het door de goede doorstroming via de Rijn al binnen een dag in de zee liggen. Zonder goede doorstroming waren we waarschijnlijk allang van die wegwerp bekertjes af. Nu is het probleem te snel weer uit de hoofden van de politici, terwijl de natuur niet zo lang kan wachten. Er moet echt actie ondernomen worden.”

Merken jullie al verschil in de aanpak en gedachten van mensen over het gebruik van (wegwerp)plastic?

“Toen het CanalCups project van de grond kwam was er meteen veel aandacht voor en heeft het enorme media bekendheid gegenereerd. We worden nu bijvoorbeeld een jaar lang gevolgd door een documentairemaker. Ook supporten steeds meer mensen ons en je merkt dat steeds meer mensen ‘bezig’ zijn met dit probleem. De expositie kwam heel erg binnen bij mensen. We zijn heel blij dat we dit probleem, wat gewoon voor onze neuzen dreef, zichtbaar en tastbaar hebben kunnen maken. Daar ben ik heel trots op.”

Hoe belangrijk het is dat WWF en CanalCups samenwerken en elkaar versterken voor meer bewustwording over dit gigantische probleem?

“Het plastic probleem is zo groot, dat kan niemand in zijn eentje oplossen. Zeker drie studenten in kano’s niet. Alle hulp is welkom en WWF is natuurlijk een enorme partner. Samenwerking is naast enorm belangrijk ook leuk, want je komt andere enthousiaste mensen tegen. Natuurlijk kunnen we ook veel van elkaar leren. Wij hebben de lokale expertise van een heel klein stukje van het totale probleem en WWF is een grote organisatie met heel veel kennis over de grote problemen.”

Wat voor kleins kunnen we doen om voor meer bewustwording te zorgen?

“Mijn grootste tip om awareness te creëren is een ‘priksafari’. Het geeft een bevredigend gevoel, want je maakt iets schoon. Maar je wordt je ineens zo bewust van hoeveel afval er ligt. De prikstok is echt een soort bril die je opzet en in één keer je hele blik verandert.”

Canal Cups

De opbrengst van een ‘priksafaris’ blijft niet beperkt tot een enkel bekertje

Kunnen jullie kort vertellen waar de lezing over zal gaan op 28 april?

“We gaan vertellen hoe CanalCups ontstaan is. Ook nemen we heel veel dingen mee, onder andere de 1000 bekertjes waar het mee begon. Hopelijk worden deze bekertjes een tijdsdocument en de laatste wegwerp bekertjes van 3 oktober.”

Tot slot, wat zijn jullie toekomstplannen?

“De expositie in Leiden was echt een mijlpaal, waar we heel veel positieve reacties op hebben gekregen. Er komen onder andere nog andere exposities, leuke evenementen en priksafari’s aan. En we stoppen natuurlijk niet met CanalCups tot we op 3 oktober kunnen proosten uit een herbruikbare beker.”

Wil je ook iets doen tegen het plastic probleem? Kom plastic vissen op 28 april! Kijk voor meer informatie op Operatiejonas.nl en onze Facebookpagina.

En ben je benieuwd naar de drie oktober bekers? Volg CanalCups op Instagram.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *