Interview: Een blik op de plastic soep door de ogen van een onderwaterfotograaf

WWF Haaglanden presenteert: Vincent Kneefel, sinds februari versterkt hij WWF Nederland als senior adviseur, hij is medeoprichter van de Blue Planet Foundation, werkte als duurzaamheidsexpert bij de VN, is een geweldige onderwaterfotograaf en geeft tijdens de Tong Tong Fair een lezing over plastic soep in Indonesië.


Vincent Kneefel heeft op veel locaties de plastic soep met eigen ogen gezien.

Vincent, je hebt veel gedaan om de wereld te verbeteren. En nu dus senior adviseur bij WWF.
Wat doe je en wat zou je er graag willen bereiken?


Als onderwaterfotograaf zag ik problemen in de oceaan steeds groter worden en ik wilde hier zelf een positieve bijdrage aan kunnen leveren. Bij WWF ben ik nu werkzaam binnen Plastics, waarbij we ons door middel van samenwerkingen met steden in Azië richten op het stoppen van plastic vervuiling. Daarnaast richt ik me ook op andere natuurbeschermingsprojecten in de Koraaldriehoek (Indonesië en Maleisië).

Wanneer kwam je voor het eerst in aanraking met WWF?

Op de basisschool waar de vader van een klasgenootje werkzaam was bij WWF. We hebben met groep 8 een benefiet musical voor WWF gedaan. Toevalligerwijs is deze persoon net met pensioen en neem ik in mijn nieuwe rol zijn taken over.

Als je een dag een onderwaterdier kon zijn, welk dier zou je dan kiezen?

Een Oceanic Manta (ook wel bekend als reuzenmanta, red.), mijn favoriete onderwaterdier. Manta’s zijn de meest intelligente vissoort. In mijn ervaringen met manta’s heb ik altijd een speciale connectie met hen gevoeld.


Een Oceanic Manta, gefotografeerd door Vincent Kneefel. Klik hier voor meer fotomateriaal van Vincent!

Er is steeds meer aandacht voor plastics en plastic soep in de oceanen. Heb je nog hoop dat we het tij kunnen keren?

Per jaar komt er 8 miljard kilo aan plastic in de oceaan, en naar schatting is er al 150 miljard kilo. Ik heb zeker hoop dat we er iets aan kunnen doen, omdat het totaal niet nodig is dat dit gebeurt. We moeten snel actie ondernemen want de gevolgen voor het leven zijn echt desastreus!

Tijdens de Tong Tong Fair (23/5 – 2/6) geef je namens WWF een lezing over plastics en plastic soep. Heb je ook contact met collega’s in Indonesië over dit thema? Wat wil je deelnemers aan je lezing meegeven?

Ik ben onlangs 3 weken in de Koraaldriehoek geweest om daar met eigen ogen te zien wat de problemen zijn, maar ook de oplossingen waar wij als WWF aan werken. Uit 10 rivieren in Azië komt meer dan 2/3 van de wereldwijde plastic vervuiling! Ik wil deelnemers graag meegeven dat in deze regio er een heel andere schaalgrootte en context is dan in Nederland: dit zijn tevens de snelst groeiende economieën in de wereld.

WWF haaglanden werkt aan bewustwording rondom plastic soep met Operatie Jonas in juni. Heb je een tip voor mensen die plastic soep willen tegengaan?

Zeg “Nee” tegen wegwerp plastic. Het is niet makkelijk, maar probeer alle wegwerpplastic uit je leven te verwijderen. Het kan!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *