Interview: Een kijkje achter de schermen bij een duurzame Tong Tong Fair

Van donderdag 23 mei tot en met zondag 2 juni is WWF Haaglanden dagelijks met een verkoopstand aanwezig op de Tong Tong Fair. Onze deelname wordt mogelijk gemaakt door de onmisbare steun van stichting Tong Tong. We interviewden Jessica Baro die dit culturele evenement jaarlijks organiseert.

tong tong fair
Jessica Baro vertelt ons meer over hoe het er achter de schermen van de Tong Tong Fair aan toegaat.

Hoe is de Tong Tong Fair ontstaan?

De eerste editie van de Tong Tong Fair vond plaats in 1959 (toen Pasar Malam Tong-Tong geheten) en sinds de jaren 70 van de vorige eeuw tot 2008 bekend onder de naam Pasar Malam Besar. Met de opbrengst van deze eerste pasar malam heeft de Indische Kunstkring Tong-Tong (IKK) een Indisch cultureel programma gefinancierd. Het doel was Nederland met de unieke Indische cultuur kennis te laten maken. Anno 2019 is die doelstelling onveranderd. Ook nu worden de opbrengsten van recette en standverhuur ingezet om het culturele programma, het Tong Tong Festival, jaarlijks mogelijk te maken.

Waarom is de Tong Tong Fair nog steeds zo populair?

Het is een veelzijdig, sfeervol, inspirerend en relaxed evenement. Mensen die naar Zuidoost-Azië zijn geweest of willen gaan komen er sfeer proeven. Shopliefhebbers kunnen hun slag slaan bij de vele standhouders uit binnen- en buitenland in het Indonesië-Paviljoen en de Grand Pasar. Foodies komen aan hun trekken bij de Indonesische en Indische eethuisjes in de Eetwijk of in het Kooktheater tijdens kookdemonstraties. Weer anderen komen speciaal voor het culturele programma met muziek, dans, theater, literatuur, expo’s, lezingen, talkshows, etc. Met het wegvallen van de eerste generatie Indische Nederlanders, neemt ook het aantal plekken af waar de Indische familiesfeer zo goed voelbaar is. Van jongere generatie Indische Nederlanders horen wij regelmatig dat de Tong Tong Fair in die zin belangrijk voor hen is, als een plek waar ze die sfeer nog kunnen beleven.

Wanneer zijn de voorbereidingen van deze editie voor jou als organisator begonnen? Wat vind je zo leuk aan jouw rol?

Eigenlijk is het een ongoing proces. Na de zomervakantie begin je plannen te maken voor de volgende editie. Voor speciale projecten probeer je de financiering te organiseren. Je legt contacten en maakt afspraken met mogelijke partners, artiesten, sprekers, etc. Je doet nieuwe ideeën op, raakt geïnspireerd en denkt na over invalshoeken en manieren om een aantrekkelijk, breed en samenhangend programma te ontwikkelen. Het is geweldig om elk jaar weer vanuit het niets een 11-daags evenement te realiseren, samen met alle betrokkenen. De veelzijdigheid van het werk, het contact dat je met zo veel mensen hebt en het feit dat je bijdraagt aan het overdragen en stimuleren van de Indische cultuur maken dat ik me hier helemaal op mijn plek voel.

Wat mag je volgens jou zeker niet missen, wanneer je de Tong Tong Fair bezoekt?

De Tong Tong Fair heeft werkelijk voor ieder wat wils. Het Indonesië-Paviljoen met al die speciaal uit Indonesië overgekomen standhouders is een beleving op zich. Hetzelfde geldt voor de geur, kleur en smaak van de vele tropische vruchten die je in de Grand Pasar vindt. Het programma laat een breed scala aan performances zien: van krontjong (Indische gitaarmuziek uit Java) tot klassieke muziek. Er zijn kookdemonstraties door topkoks en in het theater entertainment door jongere generaties en Indonesische travestiedans. Moeilijk om daar maar één ding uit te kiezen, dat je niet mag missen. Ik zou zeggen: check het programma of laat je verrassen!

Programma – Tong Tong Fair De Tong Tong Fair (sinds 1959) is een culinaire happening en feel good-event dat voelt als een mini-vakantie naar Zuidoost-Azië & de Pacific. Website

Het Wereld Natuur Fonds voert dit jaar campagne tegen de plastic soep. Het is belangrijk de productie en het gebruik van plastic terug te dringen. Waarom is naar jouw idee de Tong Tong Fair een goede plek voor WWF om de boodschap over te brengen dat we het plastic probleem moeten aanpakken?

Verspreid over 11 dagen bezoeken ruim 80.000 mensen met een brede interesse ons evenement, van jong tot oud, samen met familie of vrienden. Dat betekent niet alleen een groot bereik maar ook de mogelijkheid om er een gespreksonderwerp van te maken binnen een familie of vriendengroep. Bewustwording dat Bali niet alleen een mooie vakantiebestemming is, maar ook het afvoerputje van veel plastic zal voor ons publiek minder een ‘ver-van-mijn-bed-show’zijn vanwege de betrokkenheid die het heeft met Indonesië en/of Bali.

Zie jij kansen voor de standhouders op de Tong Tong Fair om te verduurzamen? (bijv. plastic tassen, eetbakjes, bekers, rietjes etc.)

Standhouders gebruiken steeds meer duurzame oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan mandjes met pisangblad die als bord gebruikt worden (het mandje is opnieuw bruikbaar, het pisang blad is organisch afval) of het gebruik van afwasbaar bestek en servies. Ook wordt er veel gebruikgemaakt van huurartikelen in plaats van wegwerpartikelen. Als organisatie hebben we oog voor duurzaamheid. Gescheiden afvalinzameling en aansluiting op het stroomnet in plaats van het gebruik van dieselaggregatoren (waar we jaren van afhankelijk waren) zijn daar voorbeelden van. Duurzaamheid is ook een aandachtspunt van de Gemeente Den Haag. Als evenement proberen wij daar natuurlijk zo veel mogelijk op mee te liften. 

Jouw Indische roots zijn onmiskenbaar. Ben je wel eens in Indonesië geweest? Wat is jouw favoriete natuurgebied? Werd je daar geconfronteerd met plasticvervuiling?

Ik ben al vaak in Indonesië geweest. Ik heb er zelfs ooit als reisleider Nederlandse groepen rondgeleid. Een van de gebieden die grote indruk op mij heeft gemaakt is Nationaal Park Bunaken. Ik weet niet hoe de situatie er nu is, maar toen ik er was, heb ik er uren gesnorkeld en genoten van het ongelooflijk mooie onderwaterleven. Zoiets had ik nog nooit ergens gezien, en ben ik daarna eigenlijk ook nooit meer tegengekomen. Plasticvervuiling was daar toen niet aan de orde, maar als ik de beelden van die plastic soep zie of van de stranden van Bali die worden overspoeld door plastic, vraag ik me wel af hoe lang en of we nog wel van zulke mooie plekken kunnen genieten.


Dat Indonesië veel moois te bieden heeft weet Jessica als geen ander. Om zelf ook een idee te krijgen ga je naar de Tong Tong Fair!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *