Wist je dat vleermuizen klikken met hun tong als ze in het donker jagen?

Vleermuizen zijn mysterieuze dieren. Ze zijn de enige zoogdieren die echt kunnen vliegen. Hun voedsel vinden ze in het donker door te klikken met hun tong. Dit voedsel kan per vleermuissoort sterk verschillen. Er bestaan wel 925 soorten vleermuizen in de wereld. Ze vormen daarmee de soortenrijkste orde van de zoogdieren.

Vliegend zoogdier
Vleermuizen zijn de enige zoogdieren die echt kunnen vliegen. Ze hebben een vlieghuid tussen hun achterpoten, lichaam en sterk uitgegroeide vingers. De vleermuis met de grootste spanwijdte tot wel 2 meter lang, is de Kalong, ook wel de Vleervos genaamd. Deze komt niet in Nederland voor.

WWF Vleermuisexcursie op 13 september
Vleermuizen vormen na de knaagdieren de soortenrijkste orde van de zoogdieren. De vleermuizen worden onderverdeeld in de Megachiroptera (grote, vruchtenetende soorten waaronder de vliegende vossen) en de Microchiroptera (de soortenrijkste groep). Er zijn ongeveer 925 soorten vleermuizen in de wereld. Waarvan 21 in Nederland: denk aan de watervleermuis, rosse vleermuis, laatvlieger, baardvleermuis, grootoorvleermuis en de dwergvleermuis. Als je 13 september met ons meegaat op excursie zie je deze misschien wel!

Klikken met hun tong
De meeste vleermuizen zijn alleen ’s nachts actief en vinden hun weg en voedsel via echolocatie. Door te klikken met zijn tong stoot hij geluiden uit. Die geluiden kaatsen weer terug en zo kan de vleermuis alles horen: richting, afstand, grootte, vormen, of iets beweegt, of het glad is of ruw.

Divers menu van schorpioenen tot bloed
Vleermuizen in Nederland en België eten insecten. Ze kunnen tot wel 3000 insecten per nacht vangen. Er zijn ook vleermuizen met een heel ander menu. De bleke vleermuis eet schorpioenen en duizendpoten. De franjelipvleermuis eet kikkers. En de Vampiers die we vaak in enge films zien drinken bloed van runderen.

Lekker hangen
Een vleermuis heeft zwakke pootjes en grote vouwvleugels. Daardoor is het lastig om overeind te zitten. Het is veel makkelijker om ondersteboven te hangen. Moet een vleermuis snel weg? Dan laat hij zich vallen en vliegt er vandoor.

Meestal één jong
Vrouwtjes en mannetjesvleermuizen leven apart van elkaar, alleen tijdens het paarseizoen hebben ze elkaar nodig. Vrouwtjes brengen over het algemeen maar één jong ter wereld en heel soms twee. Na drie tot zes weken zijn de jongen volgroeid. Het beestje kan meer dan tien jaar oud worden. Sommige zelfs 30 jaar.

WWF-NL hoofdkantoor is vleermuisvriendelijk
In Zeist is het hoofdkantoor van WWF vleermuisvriendelijk. De oude pompkelder is geschikt gemaakt als vochtig en donker verblijf voor de grootoorvleermuis en de watervleermuis. Dwergvleermuizen en laatvliegers genieten liever van het namiddagzonnetje. Voor deze dieren zijn er in de spouw van de westgevel ruimtes uitgespaard.

Bronnen:

  1. https://wikikids.nl/Vleermuis
  2. https://www.natgeojunior.nl/weetjes/hoeveel-weegt-hommelvleermuis/
  3. https://rangers.wnf.nl/dier/vleermuizen.htm
  4. https://www.vleermuizenindestad.nl/sites/default/files/imce/nieuwesite/Zoogdiersoorten/Vleermuizen%20algemeen/downloads/20120904_ppt_KansenVoorVleermuizen_TKooij_EKOZA.pdfLaat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *