Wist je dat de okapi en de giraf familie van elkaar zijn?

Op 18 oktober is het Wereld Okapidag. De okapi is een bedreigde diersoort die alleen in het noordoosten van de Democratische Republiek Congo voorkomt. Dit schuwe dier weet zich goed te verstoppen in het dichtbegroeide Ituri-regenwoud. Door de witte en zwarte strepen op zijn achterlijf en poten lijkt hij op een zebra. De okapi is echter familie van de giraf.


© Okapimannetje, https://pixabay.com/nl, nunobranco

Een boszebra of een bosgiraf?
De okapi lijkt een kruising tussen een paard, antilope en een zebra. Maar als je goed kijkt, zie je dat de okapi overeenkomsten heeft met de giraf. Op de kop van het okapimannetje zitten twee hoorntjes die zijn bedekt met huid en vacht. Giraffen hebben dit ook. Deze hoornachtige uitsteeksels worden ossiconen genoemd en kunnen bij okapimannetjes 15 centimeter lang worden. Het okapivrouwtje heeft dit niet. Ossiconen zorgen voor meer gewicht op de kop. Tijdens het vechten kunnen de mannetjes elkaar daardoor flinke kopstoten uitdelen. Net als de giraf heeft de okapi een donkerblauwelange tong. De tong van een okapi is ongeveer 35 centimeter lang. Zo’n lange tong is handig om bij hoger gelegen bladeren en knoppen van bloemen en planten te komen. Ook is hun tong lang genoeg om hun ogen en oren schoon te kunnen likken. De voorpoten van de giraf en de okapi zijn langer dan hun achterpoten. Ze spreiden hun voorpoten om te kunnen drinken.

Ondanks deze overeenkomsten met de giraf werd de okapi lang aangezien voor een boszebra. De okapi heeft namelijk geen lange nek en poten. Zijn vacht heeft een andere kleur en is donkerrood, bruin of zwart. Wat opvalt zijn de witte en zwarte strepen op de achterzijde van zijn lijf en poten. Maar de okapi is toch echt familie van de giraf!

Leefgebied van de okapi
De okapi komt alleen voor in het noordoosten van de Democratische Republiek Congo. Hij leeft in het Ituri-regenwoud, een dichtbegroeid gebied met struikgewas in de buurt van de rivier. De okapi kan zich daar goed verstoppen. Het strepenpatroon op zijn poten en achterwerk dient als camouflage in het bos. De okapi is een endemische diersoort. Dit betekent dat hij alleen in dit gebied in het wild voorkomt en nergens anders ter wereld.  

Leefgebied okapi

Voedsel
De okapi is een planteneter. Hij eet varens, vruchten, paddenstoelen en van wel 100 verschillende bosplanten. Van al deze plantjes eet hij een kleine hoeveelheid. Sommige bladeren zijn giftig. Toch kan de okapi ze eten zonder ziek te worden. Hij likt aan klei dat zich langs de oever van de rivier bevindt. Het klei neutraliseert het gif omdat de kleideeltjes zich aan de gifdeeltjes binden.   

Herkenning
Wanneer je in het wild twee okapi’s ziet, is de kans groot dat het om een okapivrouwtje en haar jong gaat. Mannetjes en vrouwtjes ontmoeten elkaar alleen om te paren. Ze leven solitair. Het vrouwtje krijgt maar één jong. Wanneer de moeder op zoek gaat naar eten, laat zij het jong achter in een nestje op de grond. Zij herkent haar jong aan zijn unieke strepenpatroon. De moeder en het jong kunnen op afstand met elkaar communiceren door lage geluiden te maken. Dit worden ‘infrasone geluiden’ genoemd die mensen en roofdieren, bijvoorbeeld het luipaard, niet kunnen horen.

Bedreigde diersoort
De okapi, het nationale symbool van Congo, wordt sinds 1933 wettelijk beschermd. Helaas is het toch een bedreigde diersoort. Het is niet bekend hoeveel okapi’s er nog in het wild leven. Geschat wordt dat het er 15.000 zijn. De populatie is de afgelopen 15 jaar met 50% afgenomen. Dit komt door militaire conflicten, illegale mijnbouw en ontbossing in het leefgebied van de okapi. Ook wordt er op de okapi illegaal gejaagd voor zijn vacht en vlees.

Wil jij de okapi redden? Lever dan jouw oude mobiele telefoon in. In het leefgebied van de okapi wordt het mineraal, coltan uit de grond gewonnen, dat wordt gebruikt voor onze smartphones en tablets. Door coltan uit oude mobiele telefoons te recyclen, vindt er minder mijnbouw plaats in het leefgebied van de okapi.

Bronnen

  1. https://natuurwijzer.naturalis.nl/leerobjecten/de-okapi-en-de-giraffe
  2. https://rangerclub.be/nl/dieren/okapi/
  3. https://www.troskompas.nl/article/27019/Okapi
  4. https://www.diergaardeblijdorp.nl/wp-content/uploads/2015/03/OKAPIpaspoort.pdf
  5. https://www.okapiconservation.org/world-okapi-day/
  6. https://www.scientias.nl/giraf-dreigt-meest-nabije-familielid-kwijt-te-raken/
  7. https://www.iucnredlist.org/species/15188/51140517

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *