5 Vogelspot Tips voor Beginners

Tijdens deze tijden zoeken veel mensen ontspanning in de natuur en ontdekken steeds meer mensen het plezier van vogelspotten! Vooral met het lekkere weer gaan velen er graag op uit. Daarom geven wij graag 5 vogelspot tips voor beginners:

Tip 1: Zorg voor de juiste uitrusting!

Je kan natuurlijk vogels spotten met het blote oog, maar mochten de vogels te ver weg zitten kan dat moeilijk te zien zijn. Dat is zonde! Neem daarom altijd een verrekijker mee. Heb je die nog niet? Koop een verrekijker bij de Vogelbescherming. Hierdoor draagt u direct bij aan de bescherming van de vogels. En voor onze jonge rangers? Je kan ook zelf een hele gave verrekijker maken! Benieuwd hoe het moet? Volg deze eenvoudige doe-het-zelf stappen.

Vogels spotten in de natuur

Tip 2: Ga naar een gebied dat bekend staat om zijn vogels!

Natuurlijk kan je altijd vogels spotten in het park in de buurt, of wellicht in je eigen tuin! Maar wist je ook dat het natuurmonument een lijst heeft samengesteld met de leukste routes om vogels te spotten? Zo weet je zeker dat je bijzondere vogels tegenkomt. En de routes zijn verspreid door heel Nederland dus je hoeft niet een uur in de auto te zitten om de vogels te spotten! Bekijk de lijst.

vogel singing

Tip 3: Gebruik handige hulpmiddelen!

Eindelijk een mooie vogel gezien, maar geen idee wat voor soort vogel het is? Gelukkig bestaan er tegenwoordig handige online hulpmiddelen die je helpen met het analyseren van de verschillende vogels. Zo heb je de gratis vogelgids waar je foto’s, filmpjes en geluiden per vogel kan zien en vergelijken! Geen zin om zelf de gids door te struinen. Gebruik dan de App Tuinvogels of App Wadvogels. Hier kun je zelf aangeven hoe de vogel eruit ziet en dan geeft de app een lijst met mogelijke vogel.

Tip 4: Vergeet niet te genieten

Bij het vogel spotten kan de druk om wel alle vogels te zien toenemen. Blijf genieten van het moment, de natuur, de rust en de natuur. En houd ook respect voor de dieren. Verstoor de vogel niet te veel in zijn natuurlijke leefgebied juist nu in het voorjaar voor broedende vogels. Zo blijft het vogelspotten leuk voor mens en natuur.

Tip 5: Wel genieten maar liever thuis?

Door Corona is er op uit gaan niet altijd een goed idee. Blijf jij liever thuis? Geniet dan van de vogels op afstand! Beleef de Lente maakt namelijk video’s van verschillende vogelsoorten die jij vanuit je bank kan bekijken. Zo heb je toch het gevoel dat je naar buiten kan!

bank in de natuur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *