Het is vandaag International Plastic Bag Free Day!

Het is al weer de 9e editie van deze dag, die in het leven geroepen is om extra aandacht te vragen voor het probleem rondom (wegwerp) plastic en duurzame oplossingen te promoten. 

Recente cijfers over het gebruik van wegwerp plastic

Voor als je de grootte van het probleem (nog) niet kent of een opfrisser kunt gebruiken, hierbij wat recente cijfers uit 2019:

 1. Van al het plastic dat vandaag de dag geproduceerd is wordt maar 9% gerecycled. 40% wordt gecontroleerd ‘gedumpt’, 14% wordt gecontroleerd verbrand en maar liefst 32% komt uiteindelijk terecht in het milieu.
 2. Van alle plastic producten wordt maar liefst 40% afval binnen één maand (vandaar de term ‘wegwerp plastic’.
 3. Tot 2018 is er 86 miljoen ton plastic terechtgekomen in de zee. 0.5% hiervan drijft aan het wateroppervlak, 26.8% (23 miljoen ton) ligt in kustwateren, 33.7% (29 miljoen ton) is aangespoeld of ligt op de bodem van de oceaan en 39% (34 miljoen ton) kan teruggevonden worden in de water kolommen van de oceanen. In recente onderzoeken is zelfs naar voren gekomen dat er in 2050 meer plastic dan vissen in de oceanen zal zijn, als het plastic in dit tempo in de oceanen terecht blijft komen.
 4. Van de 120 soorten zoogdieren in de zee die op IUCN’s rode lijst van de bedreigde diersoorten staan, weten we van 54 soorten dat ze plastic eten of hierin verstrikt raken.
 5. 70% van al het textiel geproduceerd in 2017 was gemaakt van plastic. Dit is ongeveer 53.7 miljoen ton.
 6. Het bloed van Amerikaanse vrouwen bevatten gemiddeld 56 verschillende chemische substanties. En de meesten hiervan komen voor in plastic producten. Wij wonen dan wellicht niet in Amerika, maar schrikbarend is dit wel.

Bron: German Heinrich Boll Foundation & BUND, Plastic Atlas, 2019

Meer feitjes lees je op https://www.plasticsoupfoundation.org/en/plastic-problem/plastic-pollution-facts/plastic-facts-figures/. Op deze website vind je veel interessante artikelen, tips en meer. Ook tof: dit is een Nederlandse organisatie.

Tips voor een (zo veel mogelijk) plastic bag free day’- leven.

Wil je weten hoe je zelf een bijdrage kunt leveren? Ga dan aan de slag met een paar van onderstaande tips:

 1. Koop groenten en fruit op de markt of je lokale groenteboer. 
 2. Introduceer zeep ‘bars’ in je leven.
 3. Maak voor een feestje je eigen decoratie of koop herbruikbare decoratie.
 4. Kies voor een tandenborstel met vervangbare kop of een tandenborstel van bamboe.
 5. Gebruik herbruikbare rietjes. Ben je buitenshuis? Vraag dan of het drankje geserveerd kan worden zonder rietje.

Wil je meer tips? Op https://www.plasticfreejuly.org/get-involved/what-you-can-do/ kun je voor verschillende categorieen handige tips vinden aan de hand van 4 stapjes: Wat kun jij doen, Hoe kun jij dit doen, De volgende stappen en de Impact die je met deze stappen maakt. Super overzichtelijk en fijn!

Instagram onderzoekje

Hieruit kwam naar voren dat gelukkig meer mensen geen plastic tasje kopen dan wel. Dit was een aantal jaar geleden wel anders, er is dus een groeiend bewustzijn. De voornaamste reden om wél een tasje te kopen is als mensen hun herbruikbare tas vergeten zijn. En áls mensen dan een plastic tasje kochten, herbruikten de meesten het gelukkig wel.

Maar we zijn er nog lang niet, want het blijkt dat niet veel mensen van International Plastic Bag Free Day gehoord hebben. Jammer, er is dus nog veel werk aan de winkel! Er is dus veel meer bekendheid nodig. Daar hadden een aantal van de ondervraagden toffe ideeën voor, zoals:

 1. Op deze dag geen plastic tasjes verkopen
 2. Influencers inzetten om deze dag en het algehele probleem te promoten
 3. Een nationale campagne opzetten
 4. Meer delen op social media
 5. In winkels duurzame tasjes uitdelen (of voor een klein bedrag verkopen)

Het zou tof zijn als we bovenstaande ideeën zouden kunnen uitvoeren! Heb jij een idee hoe we dat zouden kunnen doen of ken je mensen met dit onderwerp hiermee bezig zijn? Laat het ons weten

Laat je inspireren en motiveren door onderstaande websites:

 1. Doe mee met de Plastic Free July Challenge! Deze challenge bestaat alweer 10 jaar en vraagt elk jaar in juli aandacht voor het probleem van het gebruik van plastic. Er staat op de website super veel informatie, leuke interviews en goede tips om zelf het gebruik van plastic tegen te gaan. Echt het checken waard dus! https://www.plasticfreejuly.org/take-the-challenge/
 2. Op de website van Zero Waste Europe (https://zerowasteeurope.eu) kun je veel interessante en belangrijke blogs en reports lezen over verschillende facetten van het plastic probleem in Europa. Lees bijvoorbeeld meer over het besluit van Stientje van Veldhoven om statiegeld in te voeren op kleine plastic flesjes in Nederland: https://zerowasteeurope.eu/2020/05/drs-the-netherlands/
 3. Operatie Jonas is een lokaal initiatief om de plastic soep in voornamelijk Katwijk tegen te gaan. Dit doen ze door clean ups te organiseren, maar door door middel van voorlichting aan kinderen. https://operatiejonas.nl
 4. De organisatie Plastic Oceans heeft ook een hele volledige website met projecten, blogs, films etc. https://plasticoceans.org
 5. Een van Nederlands ‘trots’, de Ocean Cleanup bedenkt en maakt innovatieve machines om het plastic uit de oceanen te vissen. https://theoceancleanup.com

Heb jij nog meer website die het checken waar zijn? Laat het ons weten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *