Internationale Tijgerdag

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9e/Panthera_tigris_altaica_13_-_Buffalo_Zoo.jpg/1920px-Panthera_tigris_altaica_13_-_Buffalo_Zoo.jpg

© Dave Pape – Wikipedia.

Een ritselend blaadje. Ergens verderop knapt een tak. Is het de wind? Grazen we rustig verder? Bijna geruisloos sluipt de tijger naar zijn prooi.

Het is vandaag 29 juli en Internationale Tijgerdag! Deze dag is sinds 2010 in het leven geroepen tijdens de tijgertop in Sint Petersburg, om meer bewustwording en oplossingen voor het voortbestaan van de tijger te krijgen. Het gaat namelijk al heel lang niet goed met de ‘Panthera tigris’, de tijger. De tijgertop werd gehouden omdat bekend was dat meer dan 95% van alle tijgers in de afgelopen eeuw waren verdwenen. Volgens de rode lijst van de IUCN is de tijger een bedreigde diersoort en men schat dat er nog ongeveer 3900 tijgers in het wild leven1,2. Dit zijn er niet veel, maar onder andere het WWF heeft zich in samenwerking met anderen hard ingezet voor het behoud van de tijger. Dit heeft ervoor gezorgd dat er sinds 2011 in 5 jaar tijd ongeveer 700 wilde tijgers zijn bijgekomen1. Een stijging, voor het eerst in ruim een eeuw!

Waar komt de tijger voor?

Vroeger kwamen tijgers in heel veel gebieden voor: in Oost-Turkije, Georgië, Rusland, grote stukken van Zuid- en Zuid-Oost Azië en de Indonesische eilanden Java, Bali en Sumatra3. Tegenwoordig is de tijger te vinden in minder dan 6% van zijn oorspronkelijke leefgebieden, in India, Oost-Rusland en Zuid-Oost Azië1.

De tijger leeft in gebieden waar veel bos is en zullen open vlaktes vermijden4. De tijger staat er om bekend dat ze over hele grote stukken land zwerven als hun ‘thuisgebied’ waar ze leven en hun jongen grootbrengen en dus veel ruimte nodig hebben. Binnen dat thuisgebied zullen ze een kleiner territorium verdedigen. Als meerdere tijgers zich op dezelfde stukken thuisgebied bevinden, dan zijn ze goed op de hoogte van elkaars activiteiten5. De grootte van hun thuisgebied is afhankelijk van hoeveel prooidieren er leven, de geografische locatie en het geslacht van de tijger, waarbij mannetjes verder rondzwerven dan vrouwtjes6. In Nepal verschilt de omvang van het leefgebied van 19 tot 151 km2, in India van 50-1000 km2 en zelfs 500-4000 km2 in Mantsjoerije7. Dat zijn nog eens grote afstanden! De avondvierdaagse is er niets bij.

Hoewel tijgers voornamelijk alleen leven, komt het voor dat ze soms wel met elkaar omgaan en hun eten met andere vreemde tijgers delen. Zo zijn er voorbeelden dat een tijger mannetje zijn eten deelde met een vreemd vrouwtje en haar jongen voordat hij zelf klaar was met eten, iets wat onder leeuwen niet voorkomt8
Tiger in Shallow Photo

Bedreigingen en manieren voor het behoud van de tijger

Hoewel er dus een lichte stijging in het aantal wilde tijgers is, gaat het niet echt goed met dit mysterieuze, mooie maar bedreigde dier. De grootste bedreigingen voor de tijger zijn vernietiging en verspreiding van zijn leefgebied, stroperij voor hun vacht en lichaamsdelen en conflicten met de mens1,9. Juist omdat de tijger zo’n krachtig en mooi dier is (iedere tijger heeft trouwens een uniek streepjespatroon!) worden lichaamsdelen van de tijger door bijgeloof als geneeskrachtig beschouwd. Stroperij voor status en de traditionele Chinese geneeskunde die lichaamsdelen als medicijnen zien, hebben bijgedragen aan het afnemen van het aantal wilde tijgers10. Doordat de mensen op steeds meer plekken komen waar ook tijgers leven, nemen conflicten tussen mens en tijger toe. Klimaatverandering draagt hier mogelijk ook aan bij, omdat dit ook invloed heeft op het leefgebied van de tijger11.

Het is dus heel erg belangrijk dat tijgers hun eigen leefgebied krijgen met voldoende voedsel en weinig aanvaringen met mensen. Hiervoor zet het WWF, in samenwerking met lokale organisaties en overheden, zich in om speciale leefgebieden voor tijgers te reserveren, waar behalve toeristen, mensen niet mogen komen. Ook wordt er geprobeerd om gebieden waar wilde tijgers voorkomen met elkaar te verbinden, zodat tijgers een netwerk van beschermde gebieden en bossen hebben om te kunnen leven. Door boswachters en rangers op te leiden en te financieren, wordt de illegale stroperij tegengegaan. Dit alles heeft bijgedragen aan een lichte toename in het aantal wilde tijgers, maar er is meer werk aan de winkel om het voortbestaan van de tijger te garanderen!

Wat kan jij doen?

Wat kan jij zelf doen om dit prachtige dier te beschermen? 

– Door duurzaam te leven en je in te zetten voor het klimaat, bescherm je ook de leefomgeving van de tijgers (denk maar aan het gebruik van palmolie en papier). 

– Bezoek nooit een Thaise tempel waar je als toerist tijgers kan aaien en mee op de foto kan! Hoe aantrekkelijk dit ook lijkt, de tijgers in deze tempels worden zeer slecht behandeld en leven in kleine kooien, krijgen te weinig te eten en je stimuleert zo de illegale handel in tijgers.

– Steun het WWF door het adopteren van een tijger, het geven van een (eenmalige) gift of wordt donateur! Zo help je het WWF om het leefgebied van de tijger te beschermen en stroperij tegen te gaan.

Bronnen

1) Goodrich, J.; Lynam, A.; Miquelle, D.; Wibisono, H.; Kawanishi, K.; Pattanavibool, A.; Htun, S.; Tempa, T.; Karki, J.; Jhala, Y. & Karanth, U. (2015). “Panthera tigris”. IUCN Red List of Threatened Species. 2015: e.T15955A50659951. 

2) Plumer, Brad (11 April 2016). “Wild tiger populations are rebounding for the first time in a century”. Vox. Retrieved 11 April 2016.

3) Guggisberg, C. A. W. (1975). “Tiger Panthera tigris (Linnaeus, 1758)”. Wild Cats of the World. New York: Taplinger Pub. Co. pp. 180–215. ISBN 978-0-7950-0128-4.

4) Smith, J. L. D. (1993). “The role of dispersal in structuring the Chitwan tiger population”. Behaviour. 124 (3): 165–195. doi:10.1163/156853993X00560

5) McDougal, Charles (1977). The Face of the Tiger. London: Rivington Books and André Deutsch. pp. 63–76

6) Miquelle, D. (2001). “Tiger”. In MacDonald, D. (ed.). The Encyclopedia of Mammals (2nd ed.). Oxford University Press. pp. 18–21. ISBN 978-0-7607-1969-5

7) Novak, R. M.; Walker, E. P. (1999). “Panthera tigris (tiger)”. Walker’s Mammals of the World (6th ed.). Baltimore: Johns Hopkins University Press. pp. 825–828. ISBN 978-0-8018-5789-8.

8) Schaller, G. (1967). The Deer and the Tiger: A Study of Wildlife in India. Chicago: Chicago Press.

9) Sanderson, E. W.; Forrest, J.; Loucks, C.; Ginsberg, J.; Dinerstein, E.; Seidensticker, J.; Leimgruber, P.; Songer, M.; Heydlauff, A.; O’Brien, T.; Bryja, G.; Klenzendorf, S.; Wikramanayake, E. (2010). “Setting Priorities for the Conservation and Recovery of Wild Tigers: 2005–2015” (PDF)

10) Jacobs, Andrew (13 February 2010). “Tiger Farms in China Feed Thirst for Parts”. New York Times.

11) “Climate change linked to Indian tiger attacks”. Environmental News Network. 20 October 2008. Retrieved 27 October 2008.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *