Wereld Veganisme Dag

Het is vandaag Wereld Veganisme Dag! Hoewel veganisme de afgelopen jaren steeds populairder wordt, bestaat Wereld Veganisme Dag ‘al’ sinds 1994. Dierenactiviste Louise Wallis heeft deze dag toentertijd in het leven geroepen ter ere van de 50e verjaardag van ‘The Vegan Society UK’. 

Wat is veganisme?

De officiële definitie van veganisme is: Veganisme is een levensstijl waarbij – voor zover praktisch haalbaar – wordt afgezien van alle vormen van exploitatie van, en wreedheid naar, dieren voor eten, kleding of andere doeleinden.
Bron: Nederlandse Vereniging voor Veganisme. https://www.veganisme.org/veganisme/ 

Even ter vergelijking met vegetarisme: hierbij wordt er geen vlees en vis gegeten, maar de rest van de dierlijke producten wordt wel gegeten of gebruikt.

Veganisten eten plantaardig, maar veganisme omvat veel meer dan het eten en drinken van plantaardige voeding. Een veganist consumeert namelijk ook geen plantaardige producten waarbij dieren gebruikt zijn. Denk daarbij aan producten die op dieren getest zijn, of geproduceerd zijn met dierlijke hulpstoffen, zoals wijnen die geklaard zijn met gelatine of vislijm. Daarnaast eten veganisten uiteraard ook geen vlees, vis, zuivel, eieren, honing, gelatine, dierlijke e-nummers en andere producten waar deze dierlijke producten in verwerkt zitten.

Veganisten trekken dit consequent door in hun gehele leven. Veganisten kopen geen kleding die gemaakt is van dieren zoals bont, leer, wol, dons, vilt, veren en zijde. Bij verzorgingsproducten letten vegans erop dat deze geen dierlijke ingrediënten bevatten of getest zijn op dieren. Ze wijzen ook het gebruik van dieren voor vermaak af. Veganisten bezoeken dus geen dierentuin en berijden geen dieren. Dieren worden niet gehouden, tenzij dit in het belang van het dier is, zoals de (tijdelijke) opvang van hulpbehoevende of asieldieren.

Overgenomen van Nederlandse Vereniging voor Veganisme. https://www.veganisme.org/veganisme/ 

Iedereen kan en mag zijn of haar eigen invulling aan veganisme geven. Veganisme is een streven en is dus beperkt tot wat mogelijk is in ieders persoonlijke situatie. Onthoud: iets doen is altijd beter dan niets doen! Als jij grotendeels veganistisch eet en weinig dierlijke producten gebruikt, is dat al super goed!

Voordelen van veganisme

  1. Je voorkomt een hoop dierenleed. Door (gedeeltelijk) veganistisch te eten worden minder dieren gefokt, opgesloten, geslacht, gegeten of gebruikt voor producten. Één veganist red namelijk tientallen dieren per jaar. Bron: https://proveg.com/nl/blog/geen-vlees-eten-zoveel-dieren-red-je-ermee/ en https://www.bevegan.nl/wat-bespaar-je-als-vegan/
  2. Het is veel beter voor het milieu en natuur. De veehouderij is verantwoordelijk voor de grootste uitstoot van broeikasgassen. Dit is een belangrijke oorzaak van de opwarming van de aarde. Ook andere milieuproblemen zoals bodemverontreiniging, water- en luchtvervuiling en het kappen van regenwouden zijn gevolgen van de grootschalige veehouderijen. Kijk eens op https://www.enjoytheveganmovement.nl/blog/waarom-veganisme-het-klimaat-kan-redden/ voor meer cijfers en uitleg over de voordelen voor het milieu. Ook in het rapport over de Nederlandse landbouw en het klimaat kun je meer cijfers vinden: https://www.rvo.nl/sites/default/files/2016/12/RVO_De%20Nederlandse%20landbouw%20en%20het%20klimaat_Broch_def.pdf
  3. Je lichaam (en dus je gezondheid) worden blij van een plantaardige levensstijl. Door het eten van minder dierlijke producten verklein je onder andere de kans op hart-en vaatziekten en kanker. Bron: Craig WJ. Health effects of vegan diets. American Journal of Clinical Nutrition. 2009 May https://academic.oup.com/ajcn/article/89/5/1627S/4596952 

Vooroordelen over veganisten

Mensen hebben vaak vooroordelen en zo ook over veganisten. Vaak gehoorde vooroordelen zijn:

  1. ’’Je kunt niks eten’’

Het klopt dat een veganistische levensstijl bepaalde producten niet eet, maar je kunt heel veel dingen wél eten! Denk aan alle groenten, granen, rijst, bonen en peulvruchten, fruit, noten en dan nog het groeiende aandeel plantaardige alternatieven die op de markt komen. Aan het einde van dit artikel delen we een paar websites met die veel lekkere en veelzijdige plantaardige recepten delen.

  1. ’’Veganisten zijn vaak hippies’’

Steeds meer mensen kiezen voor veganisme en dat zijn echt niet alleen maar hippies of mensen met sokken van geitenwol. Zoek maar eens op internet naar ‘bekende veganisten’ en je vindt onder Brad Pitt, Madonna of Venus Williams. Want ook steeds meer topsporters eten veganistisch!

  1. ’’Je krijgt niet genoeg voedingsstoffen binnen’’

Het klopt dat je als veganist minder vitamine B12, proteïne, omega-3 en calcium binnenkrijgt, maar deze kun je wel halen uit andere voedingsstoffen, plantaardige varianten of eventueel supplementen. Daarentegen biedt plantaardige voeding weer meer magnesium, foliumzuur, vitaminen C en E en ijzer dan een niet-plantaardig producten. Bron: https://www.veganisme.org/leefstijl/voeding/ 

  1. ’’Een veganistische levensstijl is heel duur’’

Plantaardige producten zijn over het algemeen wel duurder dan dierlijke producten. Dat betekent niet dat het onmogelijk is om voor een goede prijs veganistisch te eten. Koop je (seizoens)groenten en fruit op de markt, houd aanbiedingen in de gaten, doe 1 of 2 keer per week slim boodschappen en laat je niet verleiden door producten die je eigenlijk niet nodig hebt. Zo beperk je je uitgaven. 

Wil jij ook (meer) veganistisch gaan eten en kun je wel wat extra hulp gebruiken? 

-Kijk dan eens op de website van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme. Ze delen onder andere handige tips voor beginnende veganisten: https://www.veganisme.org/veganisme/hoe-word-ik-veganist/ en https://www.veganisme.org/leefstijl/voeding/

-Doe mee met de Vegan Challenge via https://veganchallenge.nl

Of heb je nog wat overtuiging nodig om (meer) veganistisch te gaan eten? Kijk dan eens een van de hier beschreven documentaires: https://www.theplantway.com/vegan-netflix-documentaries/ 

Andere interessante websites: 

https://wateetjedanwel.nl
https://gewoonvegan.nl 
https://lisagoesvegan.com
http://www.degroenemeisjes.nl 
https://www.huhisthisvegan.com 
https://www.bevegan.nl 
https://www.enjoytheveganmovement.nl 
https://www.thedailygreen.nl 
https://proveg.com/nl/ 
https://www.vegansociety.com 
https://www.theveganrd.com 
https://www.wakkerdier.nl 
https://www.theplantway.com 
https://npofocus.nl/artikel/7731/hoe-gezond-is-veganisme- 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *