Helden uit de regio Haaglanden: Dominique Ham

In de serie helden uit de regio Haaglanden: Dominique Ham, sinds dit jaar vrijwilliger bij het PR & communicatieteam van WWF Haaglanden. Deze Brabantse woont in Den Haag en werkt bij een IT-adviesbureau. Waarom zet zij zich in voor WWF Haaglanden?

Waarom zet je je namens het Wereld Natuur Fonds in voor de bescherming van de natuur?

Mijn ouders zijn altijd lid geweest van het WNF en ik was vroeger echt verliefd op dieren. Alles moest bij ons in huis; katten, cavia’s, konijnen. Toen ben ik Ranger geworden en dat vond ik echt fantastisch. Dan ging ik in de buurt langs de deuren met boekjes rond; vooral de bejaardenflats deden het altijd goed om geld op te halen. Ik ben nog steeds een dierenvriend, maar als je ouder wordt en gaat studeren, ben je daar toch minder mee bezig. Nu merk ik weer dat ik iets wil betekenen. Niet alleen voor dieren, maar voor de gehele milieuproblematiek. Het is best gevaarlijk voor onze generatie en de bubbel waarin we ons bevinden om te denken dat iedereen heel erg met duurzaamheid bezig is. Veel mensen kiezen bewust voor de fiets of het OV of eten geen vlees. Maar als je iets verder buiten je bubbel kijkt, zie je dat er nog veel mensen sceptisch zijn over de klimaatverandering en zijn gevolgen. Daarom wil ik mijn steentje bijdragen waar ik kan.”

Hoe probeer jij in het dagelijks leven duurzaamheid mee te nemen?

“Mijn vriend en ik zijn kort geleden begonnen met minder vlees eten. We moesten ons daar echt even in verdiepen, want wij dachten twee jaar geleden ook dat vegetarisch eten helemaal niet lekker is. Nu eten we even een maand helemaal geen vlees of vis. Zo hopen we wat creatiever te worden met onze gerechten. Met vriendinnen wissel ik vega-gerechten uit en bij maaltijdboxen kiezen we de vega-variant. Ik denk niet dat we in de toekomst volledig vegetariër worden, maar we proberen in ieder geval vijf of zes dagen per week vegetarisch te eten. 

Verder hebben we net een huis gekocht, waarbij we actief op zoek zijn gegaan naar groene energielabels. Een A-label lukte niet, maar we hebben nu een B-label en daar zijn we heel blij mee. Ook heb ik besloten meer met het OV te reizen. En mijn vriend en ik proberen onze kennis over klimaat en natuur te vergroten door veel documentaires te kijken. Er zijn zoveel discussies gaande over het klimaat en biodiversiteit; ik wil daar graag mijn mening over geven, maar dan moet ik wel die kennis hebben. En het is ook leuk! Netflixen, maar dan educatiever.”

Wat voor activiteit zou je graag willen organiseren (wanneer het weer mag)?

“Mij lijkt het sowieso te gek om met kinderen het bos in te gaan en die enthousiast te maken voor de natuur. Je merkt dat kinderen zich nog helemaal kunnen geven. Echt met oogkleppen of, zonder afgeleid te worden door discussies, je inzetten voor de natuur.” 

Welk onderwerp zou je graag aandacht voor willen vragen als het gaat om natuur en milieu?

“Ik denk dat dierenleed door klimaatverandering mij het meeste raakt. Mensen hebben er natuurlijk ook last van, kijk naar de bosbranden in Australië, maar ik vind het dierenleed nog erger. Als je olifantensterfte door droogte ziet, of zoveel kangaroes of koala’s die levend verbranden… Voor mensen is het ook heel erg, maar wij kunnen er iets aan doen. De oorzaak ligt niet bij de dieren, maar wel mede bij mensen. Daarnaast ook het effect van plastic op dieren in de zee. Ik woon in Den Haag en als ik daar over het strand loop of langs het strand fiets, dan vind ik het schrikbarend om te zien hoeveel afval daar ligt.”

Wat is je favoriete dier?

“De Oerang-Oetan. Die zijn zo vrolijk en ook super slim. Moeders moeten kinderen lang opvoeden totdat ze echt zelfstandig worden. Je herkent zoveel klunzige dingen van mensen in die apen. En het natuurlijk verschrikkelijk dat ze zo bedreigd zijn.” 

Wat is jouw favoriete natuurplekje in de regio Haaglanden?

“De duinen ten noorden van Scheveningen. Ik ga vaak op de fiets daar naartoe om in de duinen of langs het strand te hardlopen. En dan het liefst bij Noord, want daar is het niet zo druk. Dan merk je ook wat minder van de coronadrukte van mensen die naar buiten gaan. En het is heel luxe voor een Brabander om zo dicht bij de zee te hardlopen!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *