Nationale Week Zonder Vlees

Komende week is het de Nationale Week Zonder Vlees (8 t/m 14 maart).

De laatste jaren groeit het draagvlak voor minder vlees eten en is hier steeds meer aandacht voor. Ook vanuit grotere bedrijven zoals supermarkten. Daar zijn wij natuurlijk heel blij mee!

Om in te haken op dit thema delen wij vandaag de favoriete vegetarische recepten van onze vrijwilligers!

Recept van vrijwilliger Eric

Indonesische tofu-omelet met pindasaus (tahu telor)

Link: Indonesische tofu-omelet met pindasaus (tahu telor)

Bron: De bijbel van de Indonesische keuken

Ingrediënten
Voor 2 personen
  • 100 gram taugé
  • Olie, om in te bakken
  • 3 tenen knoflook, in dunne plakjes
  • 150 gram geroosterde vliespinda’s
  • 1 eetlepel petis udang, opgelost in 250 ml heet water
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 1/2 theelepel palmsuiker
  • 1 eetlepel citroensap
  • Zout en peper
  • 6 eieren
  • 800 gram tofu, in blokjes van 1 x 1 cm
  • 5 takjes bladpeterselie, grof gesneden
  • Gebakken uitjes, ter garnering
Benodigdheden:
  • Keukenpapier
  • Vijzel

1. Breng een pan met ruim water aan de kook en blancheer er de taugé 30 seconden in. Spoel na met koud stromend water. Laat uitlekken en dep droog met keukenpapier.
2. Verhit wat olie in een wok op middelhoog vuur en fruit er de knoflook in. Maal in de vijzel de knoflook met de vliespinda’s fijn. Roer de petis udang, ketjap manis, palmsuiker en het citroensap erdoor en breng op smaak met zout en peper.
3. Breng de saus in een steelpannetje tot net tegen de kook aan en zet dan het vuur uit.
4. Verhit wat olie in 2 koekenpannen op middelhoog vuur. Klop de eieren met 1 eetlepel water en wat zout en peper los en roer de tofu erdoor. Bak er 2 omeletten van. Ze zijn klaar wanneer het ei aan de bovenkant volledig gestold is.
5. Laat de omeletten op de borden glijden en verdeel er de taugé over. Lepel er wat van de saus over en garneer met de peterselie en de gebakken uitjes. Serveer met de overige saus.

SELAMAT MAKAN! (Eet smakelijk!)

Recept van vrijwilligster Roos

Tortelloni met geitenkaas en pistache

Link: https://www.instagram.com/p/CJG35-PlHa_/?igshid=p93r2rpl3uyf


Bron: pienlaathaaretenzien

Ingrediënten (2 personen):

• 250gr verse tortelloni ricotta en spinazie
• 2 sjalotjes 
•1 courgette 
•100gr tuinerwtjes (diepvries) 
•50gr pistachenoten 
•100-125gr zachte geitenkaas 
•1 citroen
•Olijfolie
•Zout en peper 
•Gedroogde oregano (of andere Italiaanse kruiden) 
•Eventueel bij het serveren: rucola 

1. Verhit een flinke scheut olijfolie in een diepe pan. Snijd de sjalot en courgette in blokjes. Fruit de sjalotjes even aan. Voeg vervolgens de courgette toe aan de pan. Bak deze even aan, zo’n 5-8 minuten. Voeg daarna de erwtjes toe en roer goed door. Breng op smaak met sap van de helft van de citroen, zout en peper en flink wat oregano. 
2. Verhit ondertussen een grote pan met water voor de pasta. Kook de pasta in 4 minuten gaar. 
3. Hak ondertussen de pistachenootjes. 
4. Giet de pasta af. Verdeel over de borden. Schep de groentes hierover heen. Verdeel de geitenkaas in stukjes over de pasta, net als de pistachenootjes. Knijp nog wat extra citroen over de pasta heen. Top af met wat peper en serveer met wat rucola.

Recept van vrijwilligster Evelien

Zonnige sinaasappel salade

Bron: Evelien

Ingrediënten:

• 1 sinaasappel
• 1 grapefruit
• 1 citroen
• 1 limoen
• 1 burrata
• 1 tl verse tijm
• 1 tl verse rozemarijn
• 1 el honing
• 1 el olijfolie
• peper en zout

Verwijder de schil van alle citrusvruchten en snijd in plakjes. Verdeel ze over een groot bord/schaal. Leg de burrata in het midden en snij in vieren. Hak de tijm en rozemarijn in kleine stukjes. Voeg daarbij de honing, olijfolie en peper en zout. Sprenkel het over de frisse, zoete salade en enjoy!

Recept van vrijwilligster Yara

Ovenschotel met linzen, spinazie en kaas 
(2-3 personen, 20-25 min)
Ingrediënten: 

• 1 grote witte ui  
• 200-250 g linzen 
• 1 pakje crème fraiche 
• 100-150 g spinazie 
• Pijnboompitten (naar eigen smaak) 
• 150 gram rijst (risottorijst is ook een erg goede combinatie) 
• Geraspte kaas  

Bereiding: 
  1. Zet de rijst op het vuur. 
  2. Snij de witte ui in blokjes, en zet ze op middelhoog vuur, verwarm ondertussen de oven voor.  
  3. Doe de rijst en ui zodra ze gaar zijn in een ovenschaal, en voeg hier de rauwe spinazie, linzen, crème fraiche en kaas aan toe. Roer het geheel goed door en zorg dat de spinazie niet teveel aan de oppervlakte ligt. Voeg eventueel een extra laag geraspte kaas aan de bovenkant toe. 
  4. Doe de ovenschaal 10-14 minuten in de oven, terwijl je de pijnboompitten in een paar minuten op middelhoog vuur opbakt.  
  5. Voeg de pijnboompitten toe aan de ovenschotel zodra deze gaar is.

Recept van vrijwilligster Dominique

Bron: Dominique

Kaki met feta en basilicum
Ingrediënten:

• Kaki
• Basilicum
• Peper
• Goede olijfolie
• Feta

  1. Snijd de rijpe kaki in plakjes
  2. Kruimel de feta erover
  3. Scheur de blaadjes basilicum en strooi erover
  4. Besprenkel met kwalitatieve olijfolie
  5. Maal grof peper erover
Aubergine met ansjovis
Ingrediënten:

• 2 stuks aubergine
• olijfolie
• 20 g ansjovisfilet uitgelekt en fijngehakt
• 1 el witte wijnazijn
• 1 teentje knoflook fijngesneden
• 10 blaadjes basilicum
• 5 g peterselie
• zout/ peper.

  1. Verwarm de oven voor op 220ºC.
  2. Snijd de aubergines in ronde plakken van 2 cm. Bestrooi ze met het zout en bestrijk ze met olijfolie. Leg ze dan op een bakplaat met bakpapier of gelpad en zet ze 35 minuten in de oven tot ze goudbruin en gaar zijn. Laat daarna afkoelen
  3. Roer in een kommetje de ansjovis, azijn, knoflook en peper door elkaar. Giet er een paar eetlepels olijfolie bij en roer tot het een gebonden saus is.
  4. Scheur de basilicum in kleine stukjes en doe met de peterselie en aubergine in een grote kom. Hussel door elkaar.
  5. Giet dan de ansjovisdressing erover, meng rustig en leg op een schaal. Bestrooi met nog wat basilicum. Serveer.
Burrata met druiven
Ingrediënten:

• Ca 320 gram druiven zonder pit
• 2 el witte wijn azijn
• 3 el olijfolie
• 1 teen knoflook, fijn gesneden of geperst
• 1 1/2 tl donkerbruine basterdsuiker
• 1 1/2 tl venkelzaad
• 3 grote bollen burrata
• 6 takjes basilicum
• zout en peper

  1. Marineer de druiven in het mengsel van azijn, olie, knoflook, suiker, venkelzaad en wat zout en peper. Zet dit even opzij.
  2. Laat ondertussen een grillpan goed heet worden en rijg de druiven op een satéstok of spies. Zo’n vijf tot zes druiven per spies. Gooi wat van de marinade overblijft niet weg!
  3. Gril in 2 tot 3 minuten per kant de druiven spies.
  4. Halveer de burrata en leg op ieder bord een halve bol.
  5. Schik de druiven spiesen ernaast en schep per bord nog 1 tl marinade over de kaas.
  6. Garneer met basilicum.

Recept van vrijwilligster Marije

Pom­poen­ri­sot­to met wor­tel en gei­ten­kaas

Link: https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1194914/pompoenrisotto-met-wortel-en-geitenkaas

Bron: allerhande.nl

Ingrediënten
4 personen 
  • 25 g ongezouten roomboter
  • 500 g hutspotgroente
  • 2 tenen knoflook
  • 1½ groentebouillontablet
  • 900 ml kokend water
  • 250 g AH Excellent risotto rijst
  • 400 g koelverse muskaatpompoenstukjes
  • 1 tl gemalen nootmuskaat
  • 200 g geitenkaas schijfjes
  • 27½ g amandelschaafsel
  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Verhit de boter in een hapjespan en bak de hutspotgroente, peper en zout 5 min. op middelhoog vuur. Snijd ondertussen de knoflook fijn en laat de bouillonblokjes oplossen in het kokende water.
  2. Voeg de knoflook en risotto toe en bak 3 min. mee tot de korrels glazig zijn Roer de pompoen en nootmuskaat erdoor en verdeel over de ovenschaal. Schenk de bouillon erbij en roer door. Bak ca. 50 min. in het midden van de oven. Roer elke 15 min. door. Controleer na 45 min. of de rijst bijna gaar is. Roer dan de geitenkaas erdoor en zet nog 5 min. in de oven.
  3. Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter en rooster het amandelschaafsel 4 min. op middelhoog vuur goudbruin.
  4. Neem de risotto uit de oven, breng op smaak met peper en eventueel zout. Laat 5 min. afgedekt rusten. Bestrooi met het amandelschaafsel.

Recept van vrijwilligster Margien

Kikkererwtencurry met aardappel en sperziebonen

Bron: Veganistisch koken, 100 recepten (foto zonder sperziebonen)

Ingrediënten
4 personen 
  • 200 g hardkokende aardappelen, in stukjes
  • 200 g sperziebonen, door de helft
  • 3 el plantaardige olie
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden
  • Stukje verse gemberwortel van 3 cm, geschild en fijngesneden
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 tl chilipoeder
  • 1/5 tl kurkuma
  • 1/5 tl kaneel
  • 400 g kikkererwten uit blik, afgespoeld, uitgelekt
  • 150 g cashewnoten, ongezout
  • 350 ml veganistische bouillon
  • 100 g santen
  • gekookte rijst, voor erbij
  1. Doe de aardappelen en de sperziebonen in een grote pan en kook ze 5-10 minuutjes, tot ze gaar maar wel stevig zijn.
  2. Verhit de olie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de ui, knoflook, gember, komijnzaad, chilipoeder, kurkuma en kaneel toe. Bak 5 minuten of tot de uit zacht en doorschijnend is.
  3. Roer de gekookte aardappelen, kikkererwten, sperziebonen en cashewnoten erdoor en bak nog 3 minuten. Roer de bouillon en de santen erdoor en roer tot de santen zijn gesmolten. Zet het vuur laag en kook nog 15 minuten of tot de curry dik en romig is.
  4. Serveer met gekookte rijst en garneer eventueel met koriander.
Check ook even de website https://weekzondervlees.nl voor heel veel informatie, lekkere vegetarische recepten en meer!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *